vrijdag 7 juli 2017

8 tips tegen snurken: zeg je snurkprobleem voorgoed vaarwel!



Lig jij vaak ’s nachts naar het plafond te staren door de geluidsoverlast van je snurkende partner? Of ben jij zelf degene die jouw partner slapeloze nachten bezorgt? Dan is het nu tijd voor verandering! Snurken is vervelend, maar er is geen reden om met deze vervelende klachten rond te blijven lopen. Niets is immers zo belangrijk als een goede nachtrust, ook voor snurkers zelf. Zij slapen vaak minder diep en lopen door hun snurkklachten meer kans op gezondheidsaandoeningen. Hieronder kun je 10 tips tegen snurken lezen waardoor je voorgoed vaarwel kunt zeggen tegen je vervelende snurkprobleem.

Tips tegen snurken

 8 tips tegen snurken

1. Afvallen

Eén van de belangrijkste oorzaken van snurken is overgewicht. Dit komt doordat overtollig vet zich, vooral bij mannen, vaak ophoopt rondom de nek en keel. Dit zorgt voor een verdikking van de keelwanden. Het gevolg hiervan is dat de luchtweg nauwer wordt, en lucht zich minder goed kan verplaatsen. Dit zorgt voor snurkklachten. Het kwijtraken van overtollige kilo’s zal ervoor zorgen dat je meer lucht krijgt en dus ook minder snurkt. Ga alleen geen crash dieet volgen: dit zal op den duur zorgen voor een jojo-effect. Beter is om een evenwichtig voedingspatroon aan te meten in combinatie met sporten. De kilo’s zullen zo als sneeuw voor de zon verdwijnen, evenals je snurkprobleem!

2. Stoppen met roken

Dat roken ongezond is, weten we allemaal. Maar dat roken ook kan leiden tot snurken, is iets dat veel mensen niet weten. Toch is het niet zo gek. Roken irriteert de luchtwegen en slijmvliezen. Dit kan leiden tot zwellingen van het slijmvlies in de keelholte. Dit zorgt voor een verdikking van de keelwanden, waardoor de luchtweg wordt vernauwd. Deze vernauwing leidt tot trillingen van het keelweefsel, oftewel: het vervelende snurkgeluid. Ook aanwezig slijm kan snurken veroorzaken, evenals een zwelling van het neusslijmvlies. Stoppen met roken kan je snurkklachten aanzienlijk verminderen of doen verdwijnen. En dan hebben we het nog niet eens over alle andere voordelen van stoppen met roken, zoals een betere conditie, meer energie, de kostenbesparing en een betere huid.

Tips tegen snurken


3. Verminder je alcoholinname

Alcohol leidt tot verslapping van je spieren. Als je alcohol drinkt vóór het slapengaan, zullen je spieren in je keel- en mond dus ook meer verslappen dan normaal, met als gevolg dat je zachte gehemelte en tong je luchtweg blokkeren. Als jij vaak één of meerdere glazen alcohol nuttigt voordat je naar bed gaat, is het slim om hiermee te stoppen. Zorg ervoor dat je ten minste 4 uur voor het slapengaan geen alcohol meer consumeert. Je zult zien dat jouw snurkklachten flink zullen afnemen of zelfs helemaal verdwijnen.

4. Oefeningen tegen snurken

Er bestaan verschillende oefeningen om de keel- en mondspieren te versterken en waar snurkers veel baat bij kunnen hebben. Het effect van deze oefeningen is wetenschappelijk aangetoond. Het trainen van deze spieren zorgt er namelijk voor dat ze minder gaan hangen en je luchtweg niet blokkeren. Hierdoor zal snurken voorkomen worden. In dit artikel kun je meer lezen over specifieke mond- en tongoefeningen tegen snurken. Het effect van deze oefeningen is onderzocht en zijn effectief gebleken tegen snurken. De uitslag van dit onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift CHEST. In dit artikel kun je meer lezen over andere oefeningen die je kunnen helpen bij het oplossen van je snurkprobleem.

Tips tegen snurken


5. Gebruik een anti snurkbeugel

Bovenstaande tips tegen snurken richten zich vooral op een verandering van je levensstijl. Hoewel dit vaak voor zeer positieve effecten zorgt, kan het soms geen kwaad om in combinatie daarmee een anti snurk middel te gebruiken dat je een extra steuntje geeft. Een voorbeeld van een zeer effectief anti snurk middel is een Mandibulair Repositie Apparaat, ook wel een anti snurkbeugel genoemd. Dit is een bitje dat je ’s nachts draagt en ervoor zorgt dat je onderkaak iets naar voren wordt gedwongen. Hierdoor blijft je luchtweg vrij en wordt snurken voorkomen Een MRA is wetenschappelijk getest en effectief bewezen door het NCBI. In dit artikel hadden we het al over verschillende anti snurk bitjes en vergelijken we er een aantal.

Tips tegen snurken
6. Verander je slaaphouding

Een verkeerde slaaphouding kan van grote invloed zijn op snurkklachten. Vaak snurken mensen meer, of harder, wanneer ze op hun rug slapen. Dit komt doordat in deze houding je onderkaak, zachte gehemelte en tong naar achteren vallen en je luchtweg blokkeren. Vaak kan een verandering van slaaphouding een groot verschil maken. Probeer dus voortaan op je zij te slapen. Dit klinkt gemakkelijker dan het is, omdat bijna iedereen draait en woelt tijdens de slaap. Er zijn verschillende manieren waarop je je slaaphouding kunt aanpassen.

Ten eerste zijn er speciale anti snurk kussens die je slaaphouding kunnen corrigeren. Ze zijn meestal gemaakt van speciaal materiaal dat ervoor zorgt dat je hoofd gemakkelijk in één positie gehouden kan worden. Soms gaan mensen echter toch tegen deze gedwongen zijligging in. Voor hen kan een Sleep Position Trainer (SPT) uitkomst bieden. Dit is een band die je om je borstkas draagt en je een kleine trilling geeft als je op je rug gaat liggen. 

Tips tegen snurken
Bron: Nederlandsesnurkpoli.nl
7. Gebruik een neusspreider

Als jouw snurkklachten vooral ontstaan door een bemoeilijkte neusademhaling, kan een neusspreider voor jou een geschikt middel zijn. Redenen voor een bemoeilijkte neusademhaling kunnen bijvoorbeeld zijn: een verkoudheid, allergische reactie, neuspoliepen of gezwollen slijmvlies. Een neusspreider bestaat uit twee buisjes die worden verbonden door een U-vormig bruggetje. Je dient de buisjes in je neusgaten in te brengen om je neusgaten verder te openen. Op deze manier zal er geen geforceerde mondademhaling meer plaatsvinden, en zal snurken voorkomen worden. In het geval van een ernstig bemoeilijkte ademhaling is het raadzaam om een arts te raadplegen.

8. Sluit een ernstige lichamelijke oorzaak uit

Als je bovenstaande tips tegen snurken allemaal (al) hebt uitgeprobeerd, maar ze niet lijken te werken, raden wij je aan een bezoekje aan je arts te brengen. Deze kan een ernstige lichamelijke oorzaak uitsluiten en je extra tips geven om jouw snurkklachten tegen te gaan. Schroom vooral niet om je arts om hulp te vragen, hier is hij of zij immers voor!

Tips tegen snurken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten