maandag 30 oktober 2017

Tongstabilisator: dé oplossing tegen snurken?


Snurken is een probleem dat niet alleen effect heeft op de snurker zelf, maar ook op de directe omgeving. Zo kunnen partners van snurkers lijden onder de geluidsoverlast die snurken met zich meebrengt. Snurken veroorzaakt echter niet alleen een geluidsprobleem, maar heeft ook een negatieve invloed op de slaapkwaliteit van de snurker zelf. Hierdoor voelen zij zich zich vaak moe en futloos. Dit kan de productiviteit op de werkvloer beïnvloeden en op den duur zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Het effect van snurken mag dus zeker niet worden onderschat. Maar hoe kom je nu van dit vervelende probleem af? In de lijst van vele anti snurk middelen die er bestaan staat ook de tongstabilisator. In dit artikel gaan we dit middel onder de loep nemen. Wat is een tongstabilisator precies en is het een effectief middel tegen snurken?


Tongstabilisator tegen snurken
Bron: Snurkspecialist.nl

Mogelijke oorzaken van snurkgedrag


Snurken is een zeer complex probleem en kan door vele verschillende factoren worden veroorzaakt. Voorbeelden zijn:
  • Verslapte spieren in de mond en keel
  • Verdikte keelwanden
  • Een lang en slap zacht gehemelte en huig
  • Een verstopte neus
In alle gevallen is er op een bepaalde manier sprake van een blokkade in de luchtweg. Het gevolg hiervan is dat lucht minder ruimte heeft om zich te verplaatsen en tijdens de ademhaling turbulent wordt. Dit zorgt ervoor dat de keelweefsels gaan trillen, wat uitmondt in het snurkgeluid.

Er zijn verschillende factoren die snurken kunnen aanwakkeren of verergeren. Denk bijvoorbeeld aan:

Tongstabilisator tegen snurken - alcohol

Wat doet een tongstabilisator?


Een tongstabilisator is speciaal ontwikkeld voor mensen die snurken doordat ze last hebben van een naar achter vallende tong tijdens de slaap. De tongspier ontspant bij hen zodanig dat deze de keelholte gedeeltelijk blokkeert.

Een tongstabilisator is gemaakt van zacht en comfortabel medisch siliconen. Het apparaatje werkt door middel van een zuigend mechanisme. Na het plaatsen van de tong in de stabilisator, kun je door middel van het knijpen in een zuigballon de mate van de zuigkracht aanpassen naar een voor jou comfortabel niveau. Op deze manier heeft de tong geen mogelijkheid om naar achteren te vallen en zal snurken voorkomen worden.

Tongstabilisator tegen snurken
Bron: Snurkspecialist.nl


Snurkers die geen anti snurkbeugel kunnen of mogen gebruiken, wordt vaak aangeraden om een tongstabilisator aan te schaffen. Je kunt ze vinden in verschillende online webshops. De prijzen variëren per apparaat en beginnen bij ongeveer €30-€35.

Is een tongstabilisator effectief?


Ervaringen met de tongstabilisator zijn wisselend. Voor mensen die last hebben van een slappe tong tijdens de slaap, is een tongstabilisator in veel gevallen een succesvolle aanpak. Als het snurken echter door een andere reden wordt veroorzaakt, zal een tongstabilisator helaas geen of zeer weinig effect hebben.

Eén van de nadelen die gebruikers van een tongstabilisator ervaren, is dat het erg wennen is om te slapen met het apparaatje in je mond. Naast een ongemakkelijk gevoel kunnen bijwerkingen ontstaan in de vorm van overmatige speekselproductie of  een vervelend gevoel in de tong. Na een paar dagen tot een week zou dit over moeten gaan, maar sommige mensen blijven last houden van een oncomfortabel gevoel. Een ander nadeel is dat het dragen van een tongstabilisator er niet bijster aantrekkelijk uit ziet, en dus een negatieve invloed kan hebben op de intimiteit.

Tongstabilisator - Mr. Anti Snurk


Op de website van de Consumentenbond zijn ervaringen van gebruikers met een tongstabilisator te lezen. Zij hebben een kleine test uitgevoerd onder drie snurkers. Twee van hen merkten een positief effect op hun snurkklachten. Beiden vonden ze het gebruik van de tongstabilisator echter oncomfortabel en wilden het product niet voor langere tijd gebruiken.

Alternatieve anti snurk middelen


Merk jij met het gebruik van een tongstabilisator geen verschil in snurkklachten? Dan is het beter om een ander middel aan te schaffen dat zich beter richt op jouw klachten.

Afhankelijk van het type snurkklachten dat jij hebt, zou je de volgende middelen kunnen proberen:
  • Als jij kampt met een verstopte neus (door bijvoorbeeld een verkoudheid, allergische reactie, neuspoliepen of opgezwollen neusslijmvlies), kan een neusspreider waarschijnlijk uitkomst bieden. Deze opent je neusgaten en bevordert de neusademhaling, waardoor snurkkklachten verminderen of verdwijnen.
Tongstabilisator - neusspreider Dr. Breathe Well


  • Merk jij dat je juist last hebt van een blokkade in het keelgebied? Dan zou een anti snurkbeugel de moeite waard kunnen zijn om uit te proberen. Dit middel zorgt ervoor dat je boven- en onderkaak de gehele nacht boven elkaar blijven staan, waardoor de onderkaak, tong en zachte gehemelte geen kans krijgen om naar achteren te zakken. Dit houdt je keelholte open en voorkomt daardoor snurkklachten. Een anti snurkbeugel is voor 90% van de snurkers een effectieve aanpak. In de medische wetenschap wordt een anti snurkbeugel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd. Lees hier meer over de werking van een MRA.

Tongstabilisator - anti snurkbeugel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten