maandag 9 oktober 2017

Mandibulair Repositie Apparaat: hét middel tegen snurken?

Er is oneindig veel onderzoek gedaan naar snurken, maar toch blijft deze hardnekkige kwaal voor veel wetenschappers en doctoren ongrijpbaar. Door de vele mogelijke oorzaken van snurken lijkt geen oplossing te zijn die voor iedereen werkt. Daarom tasten veel snurkers in het duister als zij op zoek gaan naar een effectieve remedie. In dit artikel gaan we het hebben over één van de effectiefste anti snurk middelen die er bestaan: een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA). Ruim 90% van de snurkers heeft baat bij het gebruik van dit middel. Wat is een Mandibulair Repositie Apparaat, waarom is het zo effectief tegen snurkklachten en waar kan ik er één kopen?

Mandibulair Repositie Apparaat
Bron: Snurken.nl


Wat doet een Mandibulair Repositie Apparaat?


Een Mandibulair Repositie Apparaat, ook wel een anti snurkbeugel genoemd, is een mondprothese die snurkproblemen bij de bron aanpakt. De meeste snurkklachten ontstaan doordat er tijdens de slaap een blokkade van de luchtweg in het keelgebied plaatsvindt. Deze blokkade wordt veroorzaakt door verslapte spieren in de mond en keel, met als gevolg en naar achter vallende onderkaak, tong, zachte gehemelte en ander weefsel. De belemmering die er hierdoor in de keelholte ontstaat, zorgt voor een turbulente luchtstroom die leidt tot het gevreesde snurkgeluid.

De werking van een Mandibulair Repositie Apparaat is simpel: het dwingt je onderkaak iets naar voren, waardoor deze tijdens de slaap op zijn plek blijft. Ook voorkomt een MRA het naar achteren vallen van andere weefsels. Hierdoor blijft de keelholte de gehele nacht open en wordt snurken voorkomen.

Mandibulair Repositie Apparaat werking
Bron: Webmd.com

Er zijn zowel standaard anti snurkbeugels als beugels op maat verkrijgbaar. Het meest effectief is een gepersonaliseerde MRA. Door de perfecte pasvorm zal zo’n beugel veel meer doen dan een standaard beugel en daarnaast comfortabeler zijn in gebruik.

De effectiviteit van een MRA wetenschappelijk getest


Het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information (NCBI) heeft de werking van een Mandibulair Repositie Apparaat onderzocht bij 134 proefpersonen. 96% van hen snurkte vóór het onderzoek vaak of altijd luid. Tijdens het gebruik van een MRA was dit slechts 2%. Na 350 dagen hebben de onderzoekers een vervolgonderzoek uitgevoerd. Hierbij gaf 86% van de proefpersonen aan dat zij de beugel nog steeds elke nacht gebruikten. De conclusie van het NCBI is daarom dat een MRA een effectieve behandeling tegen snurken is bij het overgrote merendeel van de snurkers.

Mandibulair Repositie Apparaat - Mr. Anti Snurk

Een Mandibulair Repositie Apparaat wordt door zijn grote effectiviteit ook door artsen aangeraden bij patiënten die kampen met hardnekkige snurkklachten. Omdat het een laagdrempelig middel met een grote slagingskans is, kan het vrijwel risicoloos worden uitgeprobeerd.

Het speciale materiaal waar MRA’s van gemaakt zijn, zorgt voor een groot draagcomfort. De meeste gebruikers moeten in het begin wel even wennen aan het dragen van een MRA. Soms kan er sprake zijn van overvloedige speekselproductie en/of pijnlijke kaken. Vaak gaat dit echter snel over.

Kan iedereen een Mandibulair Repositie Apparaat gebruiken?


Een Mandibulair Repositie Apparaat is helaas niet voor iedereen geschikt. In een aantal situaties kan een MRA niet worden gebruikt:

•    Slaapapneu. Bij deze slaapstoornis lijdt de patiënt aan ademstops als gevolg van een obstructie van de luchtweg in het keelgebied. Bij het vermoeden van slaapapneu moet altijd een arts worden geraadpleegd. Hij of zij kan meer informatie geven over de verschillende behandelopties. Ga niet zelf aan de slag met anti snurk middelen.
•    Loszittende tanden
•    Gebitsprotheses (zoals een kunstgebit)
•    Kaakproblemen
•    Tandenknarsen (bruxisme)

Mandibulair Repositie Apparaat
Bron: Wikipedia.org

De voordelen van een Mandibulair Repositie Apparaat


Het gebruik brengt vele voordelen met zich mee. Een aantal voorbeelden op een rij:

•    Een MRA is effectief bij het overgrote merendeel van de snurkers.
•    Direct resultaat.
•    Comfortabel in gebruik door het speciale materiaal en gepersonaliseerde pasvorm.
•    Onderhoudsvriendelijk: afspoelen met koud water is voldoende.
•    Gemakkelijk mee te nemen op (zaken)reis.

Mandibulair Repositie Apparaat

Waar kan ik een Mandibulair Repositie Apparaat kopen?


Er zijn verschillende manieren waarop je een Mandibulair Repositie Apparaat kunt aanschaffen. Ten eerste kan een MRA professioneel worden aangemeten. Hiervoor heb je een verwijzing van je behandelaar (meestal KNO-arts of longarts) nodig. Er is ook de mogelijkheid om dit te laten doen in een gespecialiseerde (particuliere) kliniek. Let er bij deze opties wel op dat de kosten zeer kunnen oplopen. De prijzen voor een gepersonaliseerde beugel variëren vaak van grofweg €500 tot €800.

Als je liever gaat voor een goedkopere optie, kun je online ook verschillende aanbieders van MRA’s of anti snurkbeugels vinden. In een eerder artikel schreven wij al over de verschillende anti snurkbeugels of –bitjes die er verkrijgbaar zijn. Deze zijn een stuk betaalbaarder en werken vaak ook erg goed. Let er wel op dat je een aanbieder kiest waarbij je de beugel op maat kunt maken.

Een MRA zelf aanmeten is zeer eenvoudig. Je doet dit met de zogenaamde 'kook en bijt technologie'. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een glas met koud en een glas met heet water. Eerst laat je de beugel zacht worden in het hete water. Hierna plaats je de beugel in je mond en vorm je hem naar je gebit. Als je hiermee klaar bent laat je hem hard worden in het koude water. Klaar is kees!

Mandibulair Repositie Apparaat - Mr. Anti Snurk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten