dinsdag 8 augustus 2017

Snurken door allergie: mogelijke oorzaken en remedies

We kennen allemaal wel iemand die snurkt. Snurken is een vervelende kwaal waar vaak grappen over worden gemaakt, maar waar snurkers en hun partners op den duur nadelige gevolgen van kunnen ondervinden. Denk hierbij aan geluidsoverlast, vermoeidheid en gezondheidskwaaltjes. Er kunnen verschillende oorzaken ten oorsprong liggen aan snurkklachten. Eén daarvan is een allergische reactie. 1 op de 5 Nederlanders kampt met een allergie. Snurken door allergie is dan ook geen zeldzaam verschijnsel. Hieronder kijken we hoe snurken door allergie ontstaat en wat je ertegen kunt doen.



Hoe ontstaat een allergische reactie?


Een allergie is een reactie van het immuunsysteem of lichaamsvreemde stoffen (allergenen). Deze stoffen zijn meestal niet schadelijk, maar het lichaam herkent ze wel als zodanig. Verschillende allergenen zijn schimmelsporen, stuifmeelkorrels (pollen), huidschilfers van dieren, uitwerpselen van huisstofmijt en voedselbestanddelen. Zodra allergenen via de huid en luchtwegen ons lichaam binnenkomen, probeert ons immuunsysteem ze onschadelijk te maken. Bij sommige mensen gebeurt dit met een ‘overdreven’ allergische reactie, die zich op verschillende manieren kan uiten: tranende ogen, niezen, opgezwollen neusslijmvlies, een verstopte neus of loopneus, benauwdheid, jeuk en diarree.

Snurken door allergie niezende vrouw

Hoe ontstaat snurken door allergie?


De oorzaak van snurken is een belemmering van de luchtstroom in het keel- of neusgebied. Dit kan verschillende oorzaken hebben. In het geval van een allergische reactie kan je last krijgen van opgezwollen neusslijmvlies of een verstopte neus. Hierdoor wordt de neusademhaling bemoeilijkt. Het gevolg hiervan is dat er een geforceerde mondademhaling plaats gaat vinden. Door deze geforceerde ademhaling ontstaat er een druk op de keel, een soort zuigend effect. Dit veroorzaakt trillingen van het keelweefsel, waardoor snurken ontstaat. Om snurken door allergie te voorkomen, is het dus belangrijke deze klachten aan te pakken.

Verschillende soorten allergieën


Huisstofmijt


Eén van de meest voorkomende allergieën bij mensen die snurken door allergie is die voor huisstofmijt, of om precies te zijn: de uitwerpselen ervan. Waarom? Voor huisstofmijt zijn slaapkamers de ideale leefomgeving. Ze bevinden zich vaak in vloerbedekking en gordijnen en daarnaast zijn beddengoed, matras en kussens plekken waar ze zeer graag vertoeven. Deze zijn immers warm en vochtig. Ook zijn onze huidschilfers een belangrijke voedingsbron voor huisstofmijt. Hierdoor vindt de allergische reactie vaak plaats tijdens de slaap, wat extra kans geeft op snurkklachten.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om een allergische reactie op huisstofmijt te voorkomen. Ten eerste is het belangrijk om je beddengoed vaak te wassen, om de ophoping van huisstofmijt te voorkomen. Lucht ook je slaapkamer elke dag goed en probeer aanwezig stof te beperken. Was je gordijnen daarnaast regelmatig. Het kan ook aan te raden zijn om anti-allergeen beddengoed aan te schaffen, wat de kans op een allergische reactie aanzienlijk  beperkt. 

Mocht dit niet baten, kun je altijd een bezoekje aan de huisarts brengen. Hij of zij kan je anti-allergie medicijnen voorschrijven die je kunnen helpen je klachten te onderdrukken. Vaak gaat het om een antihistaminicum in de vorm van tabletten, drank of druppels.

Snurken door allergie medicijnen

Overige allergieën


Ook andere allergieën kunnen leiden tot snurken. Dit kunnen seizoensgebonden allergieën zijn, zoals hooikoorts, of allergieën die zich slechts zelden uiten, alleen als je bijvoorbeeld in aanraking komt met huidschilfers van bepaalde dieren of iets eet dat bij jou een allergische reactie veroorzaakt. Deze allergische reacties gaan vaak snel weer over.

In het geval van hooikoorts kan het raadzaam op bepaalde dagen met veel pollen in de lucht een antihistaminicum in te nemen. Ongeveer 20% van de Nederlanders lijdt aan hooikoorts en kunnen hier vervelende klachten van krijgen, zoals niezen, tranende ogen, opgezwollen neusslijmvlies en een verstopte neus of loopneus. Hooikoorts kan opspelen tussen januari en september, maar het ergst op warme, winderige dagen. De kans op snurken neemt hierdoor ook toe.

Snurken door allergie pollen

Snurken door allergie: oplossingen


Snurken door een allergische reactie is een vervelend probleem waar veel mensen, misschien zelfs onbewust, mee kampen.

Zoals we al zeiden is het aan te raden om de kans op een allergische reactie zoveel mogelijk te beperken. Als dit niet mogelijk is, is het zaak de symptomen te onderdrukken, voor zover dat lukt. Je huisarts kan je bijvoorbeeld een anti-allergie medicijn voorschrijven.

Als blijkt dat je snurkklachten niet afnemen door bovenstaande maatregelen, kan het zijn dat je snurkt door een andere oorzaak. Dan zul je op zoek moeten naar een andere oplossing voor je snurkprobleem.

http://mrantisnurk.nl/?ref=antisnurkblogspot-snurken-door-allergie


Het meest effectieve anti snurk middel dat bij 90% van de snurkers werkt, is een zogenaamd Mandibulair Repositie Apparaat (MRA). Een MRA wordt ook wel een anti snurkbeugel genoemd. Dit is een bitje dat voorkomt dat je luchtweg in het keelgebied geblokkeerd raakt. Een blokkade van de keelholte is de meest voorkomende oorzaak van snurken. De trillingen van het keelweefsel die ontstaan door de nauwe luchtdoorgang zorgen voor het snurkgeluid. Wetenschappelijk onderzoek heeft de positieve werking van een MRA aangetoond.

Wil jij dus voorgoed verlost raken van je snurkprobleem? Lees dan hier meer over de werking van een MRA en probeer hem zelf uit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten