donderdag 24 augustus 2017

Is een operatie tegen snurken noodzakelijk?

Door het enorme aanbod anti snurk middelen dat er bestaat, lijkt het vinden van een definitieve oplossing tegen snurken niet moeilijk. In werkelijkheid is ‘dé oplossing’ voor veel snurkers echter een utopie. Zij raken na jaren aanmodderen vaak wanhopig en zitten niet zelden met de handen in het haar. Wat voor de een werkt, is voor de ander namelijk niet per se ook een wondermiddel. Voor sommige snurkers lijkt een operatie tegen snurken daarom de enige oplossing. Hieronder gaan we dieper in op de verschillende operaties tegen snurken die er bestaan en kijken we wat ze precies inhouden. Dus, ben jij een fervente snurker en raak jij maar niet van je klachten verlost? Lees dan gauw verder.


operatie tegen snurken - slapende vrouw


Waardoor wordt snurken veroorzaakt?


Voordat we dieper ingaan op deze operaties, zetten we de verschillende oorzaken van snurken op een rij. Vaak is het lastig zelf te beoordelen wat de directe oorzaak is of misschien is het ook wel een combinatie van factoren die jouw snurkklachten uitlokt. Hieronder een aantal mogelijke oorzaken op een rijtje:

  • Slappere mond- en keelspieren dan gebruikelijk. Dit heeft als gevolg dat deze spieren, die tijdens de slaap sowieso verslappen, nog meer gaan hangen. De onderkaak, de tong en het zachte gehemelte zakken zo naar achteren richting de keelholte, waardoor ze de luchtweg blokkeren. Hierdoor ontstaan snurkklachten. Factoren die invloed kunnen hebben op het verslappen van de spieren zijn onder andere ouderdom, alcoholgebruik en oververmoeidheid.
  • Slapen op de rug. Door slapen op de rug is er een grotere kans op blokkade van de luchtweg.
  • Constante irritatie van de keel, veroorzaakt door bijvoorbeeld roken of brandend maagzuur. Dit zorgt voor verdikking van het keelweefsel, met als gevolg een nauwere doorgang voor lucht.
  • Overgewicht. Ook dit zorgt voor verdikte keelwanden.
  • Een lang en slap zacht gehemelte en huig. Deze maken de kans op een blokkade van de luchtweg en trillend keelweefsel groter.
  • Een te nauwe neusholte, veroorzaakt door bijvoorbeeld zwelling van het neusslijmvlies, neuspoliepen, een verstopte neus of een scheef neustussenschot.
  • Een vergrote neus- en/of keelamandel (vooral bij kinderen).
 
Operatie tegen snurken - Mr. Anti Snurk

Wanneer overgaan tot een operatie tegen snurken?


Als je kampt met snurkklachten die jou en/of je partner (bijna) elke nacht hinderen, is het altijd verstandig om een bezoekje aan je huisarts te brengen. Hij of zij kan proberen te achterhalen waar jouw snurkprobleem vandaan komt en je adviseren over een geschikte behandeling. In sommige gevallen zal je huisarts je doorsturen naar de KNO-arts. De KNO-arts zal je neus- en keelholte uitgebreid onderzoeken en eventueel een slaapendoscopie uitvoeren, waarbij er met een kijkbuisje wordt gekeken of er afwijkingen in de neus en keel te vinden zijn die snurken veroorzaken. Aan de hand van de resultaten hiervan zal er een behandeling worden geadviseerd. In ernstige of lastige gevallen kan het zijn dat een operatie tegen snurken de beste methode is.

Operatie tegen snurken


Welke operaties tegen snurken zijn er?


Dit zijn de verschillende operaties die kunnen worden uitgevoerd bij ernstige snurkklachten:

Uvulo-palato-pharyngo-plastiek (UPPP)


Bij deze operatie worden een groot deel van de huig en zachte gehemelte verwijderd, en vaak ook de keelamandelen. Hierdoor komt er meer ruimte in de overgang van de neusholte naar de keelholte en zal de ademhaling verbeteren. Bij 90% van de snurkers verdwijnt het snurken, maar het effect neemt met de jaren helaas vaak af: na 5 jaar heeft het nog maar bij 70% een positief effect. De reden hiervoor is vetophoping rondom de huig en het gehemelte. De operatie is vrij ingrijpend en meestal zijn patiënten twee weken uit de running. Slikken is zeer pijnlijk. Ook gaat het uitspreken van de harde “g” niet meer goed. Andere bijwerkingen kunnen zijn een droog gevoel in de keel en een gevoel van een brok in de keel.

Laser-assisted uvulopalatoplastiek (LAUP)


Deze ingreep is minder ingrijpend dan de UPPP. Bij de LAUP worden met een laser delen van de huig en het zachte gehemelte verhit en verwijderd. Het littekenweefsel dat hierbij ontstaat is strakker en dunner dan het oorspronkelijke weefsel en zal als gevolg hiervan minder vibreren. Hierdoor nemen snurkklachten af. LAUP kan je stem veranderen. Vaak moet de ingreep meerdere keren worden uitgevoerd voor een optimaal effect. Net zoals bij de UPPP kan het snurken na verloop van tijd terugkomen.

Somnoplastiek (gecontroleerde littekenvorming) 


Hierbij wordt een dunne naald op verschillende plekken in het zachte gehemelte en de huig ingebracht. Deze naald wordt met radiogolven verhit tot 85 graden Celsius. Hierdoor ontstaat er een klein litteken, dat stijver is dan normaal weefsel. Dit vibreert minder gemakkelijk en zal de kans op snurken verminderen. Als het probleem vooral in de tong ligt, kan de procedure ook daar worden toegepast. De behandeling werkt bij 6 van de 10 mensen, maar na een paar jaar zal bij 2 van deze 6 mensen het snurken weer terugkomen.

Operatie tegen snurken

Neusoperatie


Er zijn verschillende neusoperaties die kunnen worden uitgevoerd. Als je kampt met een scheef neustussenschot kan er een correctie (septoplastie) worden uitgevoerd om deze recht te zetten. Ook neuspoliepen die niet met medicijnen te behandelen zijn, kunnen chirurgisch verwijderd worden. In het geval van overmatig hypertrofisch slijmvlies ter hoogte van de neusschelpen kan dit worden weggebrand (coagulatie) of een deel van de onderste neusschelp worden verwijderd. Meestal hebben deze operatie slechts een effect bij 1 op de 10 mensen die snurken én last hebben van een verstopte neus.

Verwijdering van keel- en/of neusamandelen


Dit wordt vaak toegepast bij kinderen die last hebben van snurken en is zeer effectief: in 90% van de gevallen verdwijnen snurkklachten.

Is een operatie tegen snurken de beste oplossing?


Nee, niet voor iedereen is een operatie tegen snurken de beste oplossing. Een operatie is een ingrijpende procedure en wordt niet zomaar toegepast. Vaak zal een arts eerst kijken of er een alternatieve behandeling mogelijk is. Zeker in het geval van lichte snurkklachten zal een andere methode de voorkeur van de arts genieten.

In veel gevallen kunnen snurkklachten al sterk worden verminderd bij het doen van een paar simpele aanpassingen in je levensstijl. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken:

  • Val af. Zoals we eerder al lazen, veroorzaakt overgewicht een verdikking van de keelwanden, wat snurken in de hand werkt. Het kwijtraken van overtollige kilo’s maakt vaak al een zeer groot verschil.
  • Stop met roken. Ook roken kan de boosdoener zijn en snurkklachten veroorzaken of verergeren. Stoppen met roken zorgt daarom hoogstwaarschijnlijk voor een vermindering van je snurkklachten.
  • Verminder je alcoholinname. Alcohol verslapt je spieren, en zal tijdens je slaap dus zorgen voor extra hangende mond- en keelspieren. Drink ten minste 2 tot 4 uur (liefst nog langer) voordat je gaat slapen geen alcohol.
  • Vermijd zware, vette maaltijden en zuivelproducten voordat je gaat slapen. Vet kan de oorzaak zijn van brandend maagzuur en een volle maag drukt tegen je middenrif, wat je ademhaling beïnvloedt. Dit kan snurken in de hand werken. Zuivel laat een laagje achter in de keel en bevordert de slijmproductie, waardoor de kans op snurken groter is.
Operatie tegen snurken - zuivel

Het effectiefste middel tegen snurken


Mochten bovenstaande maatregelen je niet (meteen) het gewenste effect geven, dan kan het de moeite waard zijn te kijken naar een effectief anti snurk middel, voordat je eventueel besluit over te gaan op een operatie tegen snurken.

Een zeer effectief middel dat werkt in 90% van de gevallen is de zogenaamde anti snurkbeugel, ook wel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd. Dit mondstuk draag je ’s nachts en zorgt ervoor dat je onderkaak op zijn plek blijft. Hiermee wordt een blokkade van de luchtweg in het keelgebied voorkomen. De werking van een MRA is wetenschappelijk getest door het National Center for Biotechnology Information. Lees hier meer informatie over verschillende anti snurkbeugels die verkrijgbaar zijn.

Operatie tegen snurken - Mr. Anti Snurk


Geen opmerkingen:

Een reactie posten