Top 10 anti snurk middelen:
10. Tongstabilisator
Een tongstabilisator is ontworpen voor mensen die snurken door een naar achter vallende tong tijdens de slaap, waardoor een blokkade van de keelholte plaatsvindt. Dit zorgt voor een nauwe luchtdoorgang met trillingen van de zachte weefsels als gevolg. Deze trillingen veroorzaken het snurkgeluid. Een tongstabilisator houdt de tong op zijn plek en voorkomt zo snurkklachten. Het is helaas vaak erg wennen om te slapen met een tongstabilisator. In het begin kun je last krijgen van overmatige speekselproductie en een vervelend gevoel in de tong, maar vaak stopt dit na 1 tot 2 weken. Als jij geen hinder ondervindt van het slapen met een tongstabilisator, kan dit middel jou misschien helpen.
9. Anti snurk spray
Lichte snurkers kunnen hun heil zoeken in anti snurk sprays. Er zijn twee verschillende opties waar je uit kunt kiezen: een keel- of neusspray. Keelsnurkers zijn gebaat bij een keelspray, omdat deze vervelende trillingen van het keelweefsel voorkomt. Ze leggen een laagje over het keelgebied en de huig, waardoor deze gesmeerd worden en zich lichtjes aanspannen. Helaas is werkt een keelspray maar enkele uren en zal ’s nachts nog een keer aangebracht moeten worden voor een optimaal resultaat. Neussprays richten zich op de typische neussnurkers, en helpen om een geblokkeerde neuspassage weer te openen, bijvoorbeeld bij een verkoudheid of allergische reactie. Hierdoor voorkomen ze een gedwongen mondademhaling, die zorgt voor een negatieve druk in de keel die leidt tot snurken. Zo wordt een moeiteloze neusademhaling gestimuleerd en daarmee snurken voorkomen.
Bron: Med-farm.ro |
8. Neuspleisters
Neuspleisters zijn ook geschikt voor snurkers die last hebben van een bemoeilijkte neusademhaling. Je brengt ze aan ter hoogte van het midden van de neus, tot net boven de neusvleugels. Ze openen de neusgaten en stimuleren de ademhaling door de neus. De pleisters zijn stugger dan normale pleisters en hechten beter, waardoor ze ’s nachts op hun plek blijven zitten. Als je kampt met een meer permanente neusblokkade, zullen neuspleisters voor jou helaas minder kunnen doen, maar lichte snurkers kunnen er zeker bij gebaat zijn.
7. Anti snurk hoofdband
Snurk jij met je mond open? Dan kan een anti snurk hoofdband de oplossing zijn voor jouw snurkklachten. Slapen met open mond kan een vervelende druk in de keel veroorzaken, met snurken als gevolg. Een anti snurk band is een elastische band die je om je hoofd, kaken en kin draagt. De band stabiliseert de kaken en houdt de mond gesloten. Hierdoor wordt snurken voorkomen. Het nadeel is dat je er tegen moet kunnen om je mond niet open te kunnen doen. Sommige snurkers ervaren hem als beklemmend, vooral als zij kampen met een bemoeilijkte neusademhaling. Zij kiezen vaak voor alternatieve anti snurk middelen.
Bron: Apneatreatmentcenter.com |
6. Anti snurk kussen
Veel mensen snurken erger als ze op hun rug slapen. In deze houding zakken de onderkaak, het zachte gehemelte en tong namelijk verder naar achteren richting de keelholte, wat zorgt voor een blokkade van de luchtweg. Als je snurkt, is het daarom beter om op je zij te slapen. Vaak is het echter lastig om dit de hele nacht vol te houden. Er bestaan verschillende anti snurk middelen die je hierbij kunnen helpen. Een voorbeeld hiervan is een anti snurk kussen. Deze zorgt ervoor dat je een gecorrigeerde zijligging behoudt tijdens de nacht. Ze zijn beschikbaar in vele soorten en maten. Hier schreven we al over de verschillende anti snurk kussens die verkrijgbaar zijn.
5. Keelstrips
Keelstrips hebben als doel het voorkomen van trillingen van het keelweefsel, die het vervelende snurkgeluid veroorzaken. Je dient de strips voordat je naar bed gaat tegen je gehemelte te plakken. Als ze smelten, komen de natuurlijke oliën en andere werkzame stoffen vrij. Deze smeren de keel en voorkomen vibraties. Je hebt genoeg aan één strip per nacht. Als je kampt met een zeer nauwe luchtdoorgang of overmatig weefsel, zal een keelstrip jou misschien niet genoeg kunnen helpen en zul je je heil moeten vinden in andere anti snurk middelen. In andere gevallen kan het echter zeker een effectief middel zijn.
4. Sleep Position Trainer (SPT)
We zeiden al dat slapen op de rug vaker leidt tot snurken. Een Sleep Position Trainer is een apparaatje dat je kan helpen om je zijligging te behouden, zodat je luchtweg open blijft. Je draagt de SPT in een band om je borst. Elke keer als je op je rug draait geeft de SPT een kleine trilling. Vroeger werd er nog wel eens een tennisbal aan de rug van de snurker bevestigd, maar die methode is vrij oncomfortabel. De SPT is werkt iets subtieler, maar je moet wel tegen de nachtelijke trillingen kunnen. Voor mensen die ook snurken als ze op hun zij slapen, is de SPT geen geschikte oplossing.
3. Neusspreider
Eerder schreven we al dat een bemoeilijkte neusademhaling kan leiden tot snurkklachten. Voor tijdelijke en lichte neusblokkades kunnen neussprays of -pleisters effectief zijn, maar soms zetten deze geen zoden aan de dijk. Als je bijvoorbeeld kampt met een scheef neustussenschot, een zeer platte neus, opgezwollen slijmvlies of neuspoliepen, zul je grover geschut nodig hebben. Een neusspreider kan dan het overwegen waard zijn. Het bestaat uit twee buisjes, gemaakt van soepel materiaal, die je in je neusgaten inbrengt en je neusgaten verwijden. Ze zijn zeer comfortabel en worden ook wel eens door sporters gebruikt voor een betere ademhaling. Als jij echter last hebt van een blokkade van de luchtstroom in de keel, zal een neusspreider voor jou niet effectief zijn.
Bron: Consumentenbond.nl |
2. CPAP-machine
Een CPAP-machine wordt gezien als een zeer effectieve maar ingrijpende oplossing tegen snurken. Daarnaast is het de voorkeurstherapie bij mensen die lijden aan ernstige slaapapneu. Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij er tijdens de slaap ademstilstanden plaatsvinden die wel tot 30 seconden of langer kunnen duren. Het is een zeer lastig te behandelen kwaal en daarom wordt in de meeste gevallen de CPAP-machine ingezet. Het is een luchtpomp met daaraan een buis en masker bevestigd. De machine zorgt voor een constante luchtstroom bij de drager (CPAP staat voor continuous positive airway pressure), waardoor er een zekere druk wordt gecreëerd. Zo worden de luchtwegen opengehouden en ademstilstanden voorkomen. Ook tegen ernstige snurkklachten is een CPAP-machine zeer effectief. Helaas kleven er ook nadelen aan de machine. Zo is het slapen met masker en buis vrij onprettig. Daarnaast is de machine vrij prijzig, zo rond de €600.
NUMMER 1 OPLOSSING: de anti snurkbeugel
Een anti snurkbeugel heeft een positief effect bij 90% van de snurkers en is daarom de effectiefste oplossing tegen snurken gebleken. Het is een bitje dat je ’s nachts draagt en de meest voorkomende oorzaak van snurken aanpakt: een blokkade van de luchtweg in het keelgebied. Een anti snurkbeugel dwingt de onderkaak lichtjes naar voren en zorgt er zo voor dat de keelholte volledig open blijft. Hierdoor wordt de luchtstroom niet onderbroken en wordt snurken voorkomen.
Een anti snurkbeugel wordt ook wel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd. Het Amerikaanse National Center for Biotecnhnology Information heeft de werking van een MRA wetenschappelijk getest en de werking geprezen.
Het is aan te raden een anti snurkbeugel te kopen die je op maat kunt maken en dus perfect aansluit op je gebit. Dit zorgt voor een betere werking en is daarnaast een stuk comfortabeler in gebruik. Hier schreven we al over de verschillende anti snurkbeugels of –bitjes die te koop zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten