donderdag 30 november 2017

Snurken en overgewicht: het verband

Iedereen weet dat overgewicht ongezond is, en dat het kan leiden tot vervelende kwaaltjes. Zo lopen mensen met overgewicht volgens het Voedingscentrum meer kans op het ontwikkelen van diabetes type 2, hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten en bepaalde soorten kanker. Maar wat niet iedereen weet, is dat je aan dit lijstje ook snurken kunt toevoegen. Vele onderzoeken laten een duidelijk verband zien tussen snurken en overgewicht. De precieze relatie en oplossingen tegen jouw nachtelijke gesnurk lees je hieronder.


Het ontstaan van snurkklachten


Snurken ontstaat als er in de luchtweg een blokkade plaatsvindt die zorgt voor een bemoeilijkte ademhaling. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals verslapte spieren in de keelholte, overtollig weefsel, een slappe tong, alcoholgebruik, een verkoudheid, allergie en slapen op de rug.

Het gevolg van deze blokkade is dat lucht zich door een nauwe opening moet persen, waardoor deze turbulent wordt. Dit leidt tot trillingen van het keelweefsel, die het vervelende snurkgeluid veroorzaken.

Overgewicht en obesitas


Bij overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) is er te veel overtollig vet in het lichaam opgeslagen. Bij overgewicht ligt je BMI tussen de 25 en 30, bij obesitas geldt een BMI van hoger dan 30.

Bijna de helft (49,2%) van de volwassen Nederlanders kampt met overgewicht. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, hoewel vrouwen juist vaker obesitas hebben. Van de volwassen Nederlanders heeft 14,2% obesitas.

Snurken en overgewicht


Als we Wikipedia mogen geloven, kwam obesitas vóór de 20e eeuw zelden voor. In de periode sinds 1980 heeft de groei in het aantal zwaarlijvigen epidemische vormen aangenomen. In 1997 erkende de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) obesitas zelfs officieel als een wereldwijde epidemie. Dus: reden genoeg om overgewicht en obesitas serieus te nemen!

Wat is de relatie tussen snurken en overgewicht?


Mensen met overgewicht kampen met overtollig vet dat zich verspreid heeft over verschillende plekken van het lichaam. Dit opgehoopte vet bevindt zich bij mannen vaak rondom de buik en nek en bij vrouwen juist rondom de heupen en dijen. Deze vetophoping vindt logischerwijs niet alleen plaats aan de buitenkant aan het lichaam, maar ook aan de binnenkant. Opgehoopt vet aan de binnenkant van het lichaam is de bron van snurkgedrag, met name vetweefsel dat zich in de nekstreek bevindt. Waarom?

Vetweefsel verdringt spierweefsel. Zeker als je een nekomtrek van meer dan 42 centimeter hebt, verlies je de spierspanning die nodig is om de luchtwegen ’s nachts open te houden. Ook zorgt overtollig vet voor een verdikking van de keelwanden, wat de luchtweg kan vernauwen.

Je loopt extra risico op het ontwikkelen van snurkklachten als je veel op je rug slaapt. In deze houding drukt het vetweefsel rond de nek namelijk meer op de luchtweg. Mannen hebben hier meer last van dan vrouwen, omdat bij vrouwen de diameter van de bovenste luchtweg groter is en de wanden van de luchtwegen minder flexibel. Zij zijn dus minder geneigd om te bezwijken onder de druk van vetweefsel. Dit verandert echter vaak vanaf de menopauze en als ze rond de 70 jaar zijn, hebben ze evenveel kans om te snurken als mannen.

Slapen en overgewicht: slapen op de rug

Interessant genoeg is uit een ander onderzoek gebleken dat niet per se het vet in de nekstreek de oorzaak van snurken is. Bij mannen die lijden aan slaapapneu, een slaapstoornis die gepaard gaat met ernstige snurkklachten en ademstilstanden, blijkt vet rondom het middel een risicofactor te zijn.

Snurken en overgewicht: een wisselwerking


Een aspect dat vaak onderbelicht blijft, is dat snurkklachten ook bij kunnen dragen aan het ontwikkelen van overgewicht of het bemoeilijken van afvallen. Zo kun je dus in een soort vicieuze cirkel terecht komen.

Hoe werkt dit precies? Als je snurkt, slaap je minder diep en rust je dus minder goed uit. Dit kan ervoor zorgen dat je je overdag moe en futloos voelt. Hierdoor heb je waarschijnlijk minder zin om te gaan sporten of op een andere manier actief te zijn (fietsen naar je werk, de trap nemen in plaats van de lift, een gezonde maaltijd koken, enzovoorts).

Daarnaast zorgt een slechte slaapkwaliteit volgens een onderzoek uitgevoerd door de University of Chicago voor duidelijke veranderingen in het metabolisme. Dit resulteert in meer honger en eetlust. Het lichaam moet zijn energie na een slechte nacht immers érgens vandaan halen.

Snurken en overgewicht - fast food

Snurken en overgewicht: tips


Snurk jij en kamp je met overgewicht? Dan zouden de extra kilo’s zomaar de oorzaak van jouw snurkklachten kunnen zijn. Een aantal tips:

  • Beweeg zoveel mogelijk.
  • Eet maximaal drie goed vullende maaltijden per dag die rijk zijn aan groenten, peulvruchten en gezonde vetten (vis, noten, avocado).
  • Eet alleen gezonde tussendoortjes (zoals fruit).
  • Vermijd bewerkt voedsel, calorierijke dranken en alcohol.


Snurken en overgewicht - afvallen

Alternatieve oplossing


Heb jij moeite met afvallen of gaat het bij jou te langzaam? Overweeg dan het gebruik van een anti snurkbeugel. Dit is een zeer effectief anti snurk middel dat snurkklachten in 90% van de gevallen voorkomt.

Wat de anti snurkbeugel doet is het lichtjes naar voren dwingen van je onderkaak, waardoor deze (samen met de tong en het zachte gehemelte) op zijn plek blijft gedurende de nacht. Op deze manier blijft de luchtweg in de keelholte open en kan er vrij worden ademgehaald, zonder snurkklachten. Het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information heeft de werking van een anti snurkbeugel, ook wel Mandibulair Repositie Apparaat, wetenschappelijk aangetoond.

Snurken en overgewicht - anti snurkbeugel


Een snurkbeugel op maat is het meest effectief en comfortabel. In plaats van een dure beugel bij een kliniek te laten maken, kun je ook eenvoudig online een beugel bestellen en thuis op maat maken. Mr. Anti Snurk biedt een aanpasbare anti snurkbeugel aan voor slechts €27,95. Interesse? Neem dan hier een kijkje voor meer informatie.

1 opmerking:

  1. Wat een goede informatie, mijn man sport 2x in de week en doet een heel streng dieet. Op die manier hopen we dat hij veel gaat afvallen, het leukste moment is het resultaat bekijken op de weegschaal ;) dat is toch een extra motivatie voor hem!

    BeantwoordenVerwijderen