Besthealthmag.ca |
Oorzaken van snurken
Om de werking van een anti snurk spray beter te begrijpen, is het belangrijk eerst te kijken naar de oorzaken die ten grondslag liggen aan snurkgedrag. In principe ontstaan alle snurkklachten doordat er een belemmering in de luchtweg plaatsvindt, ergens tussen de ingang van de neus en de stembanden (nummer 4 in onderstaande afbeelding). Bij snurkers is er soms sprake van een te nauwe neusholte, maar in de meeste gevallen gaat het om een vernauwing achter de huig, in de overgang van de neus- naar de keelholte of het gebied achter de tong (rondom nummer 2 in de afbeelding).
Kno.nl |
Het gevolg van deze vernauwing is een turbulente luchtstroom die trillingen van weefsels veroorzaakt. Deze trillingen veroorzaken het snurkgeluid. Oorzaken van de vernauwingen kunnen onder andere zijn: verslapte spieren en weefsel, overtollig weefsel, een slappe en lange huig en zacht gehemelte, overgewicht, slapen op de rug, een nauwe neusholte of –verstopping.
Verschillende soorten anti snurk sprays
Anti snurk keelsprays zijn bedoeld om vibraties van de keelweefsels te voorkomen. Ze bevatten een mengeling van verschillende oliën, vitaminen en andere werkzame bestanddelen. Je sproeit de spray voor het slapengaan in de mond en achter in de keel, zodat er een laagje achterblijft. Hierna mag je niets meer eten of drinken. Het laagje zorgt ervoor dat de keel wordt gesmeerd en daarnaast maakt het de keelweefsels strakker, om te voorkomen dat ze gaan trillen.
Med-farm.ro |
Anti snurk neussprays zijn bedoeld voor snurkers met een geblokkeerde neusingang. Je sproeit voor het slapengaan in elk neusgat om de neus te openen en het neusslijmvlies te smeren. Ook de overgang van de neus- naar keelholte wordt behandeld. Daarnaast zorgt de spray er, net als keelsprays, voor dat de weefsels lichtjes worden aangespannen, om de luchtdoorgang te verbeteren.
Snurkers die kampen met een neusblokkade kunnen hun heil ook zoeken in neussprays die zich niet per se richten op snurkklachten, maar die specifiek bedoeld zijn voor bijvoorbeeld de behandeling van verkoudheid of allergie. Deze kunnen in sommige gevallen ook snurkklachten verminderen.
Bij verkoudheid kun je gebruik maken van sprays met xylometazoline (let op: deze spray kun je slechts voor een korte periode gebruiken!) of natriumchloride (keukenzout). Er bestaan ook homeopathische sprays. Heb jij last van een allergische reactie of neuspoliepen, dan kun je een neusspray met respectievelijk antihistaminica of corticosteroïden uitproberen.
Snurken.nl |
Werkt een anti snurk spray?
Of een anti snurk spray werkt, ligt aan de spray en de soort klacht, en is dus niet simpel te beantwoorden met ‘ja’ of ‘nee’.
Keelsnurkers die kampen met lichte snurkklachten, kunnen geholpen zijn met het gebruik van een goede, krachtige anti snurk keelspray. Ernstige snurkers die bijvoorbeeld kampen met zeer verslapt of overmatig keelweefsel, ernstig overgewicht zullen hoogstwaarschijnlijk weinig merken van het effect van een keelspray. Ook rokers of mensen die alcohol nuttigen voor het slapengaan, zullen de werking van een anti snurk spray teniet doen.
Voor neussnurkers geldt grotendeels hetzelfde. Als je kampt met een verstopte neus, kan een anti snurk neusspray zorgen voor verlichting. Heb jij echter last van ernstig opgezwollen neusslijmvlies, neuspoliepen of een scheef neustussenschot, dan zal een simpele anti snurk spray hier waarschijnlijk niet tegenop kunnen werken.
Effectieve oplossingen tegen snurken op de lange termijn
Voor snurkers bij wie een anti snurk spray te weinig effect heeft, zullen hun heil moeten zoeken in een ander anti snurk middel.
Voor keelsnurkers is een anti snurkbeugel een zeer effectief middel. Dit is een mondprothese die je ’s nachts draagt en je onderkaak lichtjes naar voren dwingt. Hierdoor krijgen de onderkaak, tong en het zachte gehemelte geen kans op naar achteren te zakken en de keelholte te blokkeren. Hierdoor wordt snurken voorkomen. Het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information heeft de werking van een anti snurkbeugel, ook wel Mandibulair Repositie Apparaat (MRA of MRD) wetenschappelijk aangetoond: 90% van alle snurkers heeft baat bij het middel. Je kunt een MRA bij een kliniek laten maken, maar dit kost vaak honderden euro’s. Een andere mogelijkheid is online een MRA kopen die je zelf aanpasbaar kunt maken aan je gebit. Dit kan al voor een paar tientjes.
Webmd.com |
Ben jij juist een neussnurker? Dan heb jij wellicht meer baat bij het gebruik van een neusspreider. Een neusspreider bestaat uit twee buisjes die zijn verbonden met een U-vormig bruggetje. Je brengt de buisjes in je neusgaten in, waardoor deze worden verwijd en wordt voorkomen dat ze dichtklappen. Hierdoor verbetert de luchtstroom en krijg je meer zuurstof binnen. Hierdoor zul je beter uitrusten en minder snurken. Neusspreiders worden ook wel eens door sporters gebruikt om hun prestaties te verbeteren. Ze zijn gemaakt van hypoallergeen siliconen en zijn dus erg licht en comfortabel. Ook passen ze zich gemakkelijk aan aan de vorm van je neus en zijn hierdoor geschikt voor mensen met uiteenlopende problemen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten