vrijdag 30 juni 2017

Snurken verhelpen: hoe doe je dat?


Snurken is een probleem waar een groot deel van de bevolking mee kampt, maar waar nauwelijks met elkaar over wordt gepraat. Het lijkt nog altijd iets om je voor te schamen. Het ronkende geluid is natuurlijk ook niet bijster aantrekkelijk. Maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat snurken een aandoening is die velen van ons kan overkomen. Helaas is snurken verhelpen niet zo eenvoudig en vaak zitten snurkers met de handen in het haar. In dit artikel helpen we wanhopige snurkers om uit te vinden waar hun snurkklachten vandaan komen en wat voor hen de beste oplossing is. Ben jij één van die snurkers en wil jij niets liever dan verlost raken van jouw snurkklachten? Lees dan gauw verder.


Snurken verhelpen

Ontdek wat voor type snurker je bent


Om een oplossing voor jouw snurkprobleem te vinden is het belangrijk om te kijken wat voor type snurker jij bent. Hieronder beschrijven we de verschillende typen:

Keelsnurker


De meeste mensen snurken door een blokkade in het keelgebied. Bij hen zakken door extreme verslapping van de spieren de onderkaak, zachte gehemelte en tong tijdens de slaap naar achteren. Dit heeft als gevolg dat de luchtweg in het keelgebied wordt verhinderd, waardoor lucht zich door een nauwe opening moet persen en de keelweefsels gaan trillen. Dit veroorzaakt het snurkgeluid. De oorzaak van de verslapping van de spieren is soms erfelijk, maar kan ook veroorzaakt of verergerd worden door ouderdom, alcoholgebruik of bepaalde medicatie, zoals slaap- of kalmeringsmiddelen.

Snurken verhelpen - keelsnurker
Bron: tantasalute.it

Hoe kun je snurken verhelpen?


Naast kijken of je iets aan je alcoholconsumptie of medicatie (in overleg met je arts) kunt doen, zijn er ook anti snurk middelen die je kunnen helpen, zoals:

•    Anti snurk keelspray. Er bestaan veel verschillende keelsprays die snurken tegengaan. De sprays bestaan meestal uit een mengeling van natuurlijke oliën en vitaminen die helpen de keel te smeren en verzachten. Dit gaat trillingen van het keelweefsel tegen, waardoor snurkklachten afnemen. Voor mensen die licht snurken kan een keelspray snurken verhelpen. Na een aantal uren zal de spray wel weer opnieuw moeten worden aangebracht.

•    Keelstrips. Dit zijn strips die je ’s nachts tegen je gehemelte plakt. Tijdens je slaap smelten de strips, en komen de natuurlijke ingrediënten vrij. Deze smeren de keel en voorkomen vibraties van het keelweefsel. De werking is dus vergelijkbaar met die van een keelspray, alleen is een strip in principe de gehele nacht werkzaam. Bij ernstig verslapte spieren is het niet altijd een definitieve oplossing, maar voor lichte snurkers kan het wel verlichting geven en snurken verhelpen.

•    Snurkbeugel. Een snurkbeugel is een soort bitje dat de onderkaak iets naar voren brengt, waardoor deze tijdens de slaap niet naar achteren kan vallen. Dit zorgt ervoor dat de luchtweg vrij blijft en er niet gesnurkt zal worden. Een snurkbeugel is wetenschappelijk effectief bewezen en werkt in 90% procent van de gevallen. Het is dus zeker het proberen waard. Lees hier meer informatie over verschillende typen snurkbeugels die er bestaan.

Snurken verhelpen - snurkbeugel

•    CPAP-machine. Een CPAP-machine is een zeer effectieve, maar ook ingrijpende oplossing. Vaak is het voor mensen de laatste optie als ze alles al hebben geprobeerd. Het is een beademingsapparaat bestaande uit een luchtpomp, slang en slaapmasker. CPAP staat voor continuous positive airway pressure en zorgt voor een constante luchtstroom bij de persoon die hem opheeft. Hierdoor wordt een blokkade van de luchtwegen voorkomen wordt en het snurken zal verdwijnen. Helaas is een machine erg duur en vrij oncomfortabel om mee te slapen. Hij kan dus snurken verhelpen, maar wel tegen een prijs.

Neussnurker


Bij neussnurkers wordt de ademhaling door de neus tijdens de slaap bemoeilijkt. Zij kampen vaak met een verstopte neus door bijvoorbeeld verkoudheid of allergie, neuspoliepen, een scheef neustussenschot of geïrriteerd slijmvlies. Het gevolg is dat zij door hun mond gaan ademhalen. Hierdoor ontstaat een negatieve druk in de keel en een soort zuigend effect, wat snurken veroorzaakt.

Snurken verhelpen - neussnurker
Bron: wikihow.com

Hoe kun je snurken verhelpen?


•    Onderzoek of je een allergie hebt. Een allergische reactie kan een verstopte neus teweeg brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hooikoorts of een honden- of kattenallergie. Als jij vaak een verstopte neus hebt, kan het slim zijn om een bezoekje aan de huisarts te brengen voor een onderzoek. Hij of zij kan je dan bijvoorbeeld tips geven over hoe je je allergische reactie kan beperken.

•    Anti snurk neusspray. Naast keelsprays bestaan er ook neussprays tegen snurken. Deze sprays helpen je een soepelere neusademhaling te krijgen, waardoor ademhalen door de mond niet meer nodig is. In sommige gevallen kun je hiermee snurken verhelpen, maar dit ligt aan de ernst van je klachten. Heftige snurkers zijn hier niet altijd mee geholpen.

Snurken verhelpen - anti snurk neusspray
Bron: snurken.nl


•    Neuspleisters. Neuspleisters breng je ’s nachts aan net boven de neusvleugels. Ze openen je neusgaten, waardoor er meer lucht naar binnen kan. Hierdoor ben je tijdens de nacht minder geneigd om door je mond adem te halen en snurk je minder.

•    Neusspreider. Een neusspreider bestaat uit een bruggetje met daaraan twee buisjes bevestigd. Deze buisjes breng je ’s nachts in je neusgaten en zorgen ervoor dat ze verder open gaan staan, zodat lucht meer doorgang krijgt. Je neusademhaling zal verbeteren en je snurkklachten verminderen. Neusspreiders worden ook onder sporters wel eens gebruikt voor een betere ademhaling.

Rugsnurker


Snurk jij alleen als je op je rug ligt? Grote kans dat dit komt doordat je tong, onderkaak en zachte gehemelte in deze houding zover naar achteren zakken, dat ze de luchtweg blokkeren. Als je dit probleem niet hebt als je op je zij slaapt, is het aan te raden om je slaaphouding te veranderen. Helaas is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom bestaan er verschillende producten om je letterlijk een steuntje in de rug te geven.

Snurken verhelpen - Mr. Anti Snurk

Hoe kun je snurken verhelpen?


•    Anti snurk kussen. Een anti snurk kussen is speciaal ontworpen om je slaaphouding te corrigeren. De meeste kussens zorgen ervoor dat je wordt gedwongen om op je zij te liggen. Sommige zijn in hoogte instelbaar, zodat je hem precies kunt aanpassen naar jouw voorkeur. Het nadeel van het anti snurk kussen is dat het niet kan voorkomen dat sommige snurkers tijdens hun slaap toch tegen de gedwongen zijligging ingaan. Het is dus een kwestie van uitproberen.

•    Sleep Position Trainer (SPT). Dit is een band die je om je borstkas draagt  en gaat trillen zodra je op je rug draait. Als je voor de goedkope variant wilt gaan, kun je ook altijd de tennisbaltechniek proberen. Hierbij bevestig je een tennisbal aan je rug, die je tegenhoudt zodra je op je rug draait. Niet heel erg comfortabel, maar toch kan het in sommige gevallen snurken verhelpen.

Snurken verhelpen - tennisbal techniek
Bron lavidalucida.com

Snurken verhelpen: de beste manier voor jou


Zoals je hebt kunnen lezen bestaan er voor elk type snurker verschillende middelen die snurkklachten kunnen tegengaan. Snurken verhelpen lukt namelijk alleen als je kijkt naar de beste optie voor jouw klachten. Wanhoop dus niet als je voor je gevoel alles al hebt geprobeerd: misschien waren deze middelen voor jou niet de meest geschikte optie. Mocht je nog twijfelen over wat voor type snurker je bent, kun je altijd een bezoekje aan je huisarts brengen. Hij of zij kan door middel van een aantal vragen en/of een onderzoek kijken waar jouw snurkklachten vandaan komen, of je eventueel doorsturen naar een specialist. Schroom zeker niet om werk te maken van jouw klachten, niets is immers zo vervelend als een slechte nachtrust.

Snurken verhelpen - Mr. Anti Snurk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten