woensdag 17 mei 2017

Anti snurk – Hoe te stoppen met snurken


Gek is het hoe in tekenfilms snurken altijd synoniem is aan een goede, diepe slaap. Terwijl wij nu wel weten, onderbouwd door vele studies en onderzoeken, dat snurken duidelijk het tegenovergestelde van een goede nachtrust is.

Snurkers hebben vaker last van extreme vermoeidheid, geheugenverlies, gebrek aan concentratie en een slecht humeur dan niet-snurkers. Sommige snurkers kunnen zelfs last hebben van slaapapneu. Slaapapneu is een slaapstoornis waarin de ademhaling verschillende keren per nacht onderbroken wordt, wat tot gevolg heeft dat het lichaam onvoldoende zuurstof opneemt. Slaapapneu kan verschillende ziektes tot gevolg hebben, denk hierbij aan trombose of aan hart-ritme stoornissen. Maar let op, omdat deze aandoening zulke heftige gevolgen kan hebben is het belangrijk om contact op te nemen met je  huisarts wanneer je denkt hier last van te hebben.


Wat is snurken?

Onderzoeken tonen aan dat ongeveer 65% van de mannen en tot 35% van de vrouwen snurkt. Er zijn verschillende factoren die de kans op snurken doet toenemen, belangrijk is dus om bewust te worden van deze factoren om zo je snurkprobleem aan te kunnen passen.

Tijdens de slaap ontspannen alle spieren in het lichaam, waaronder dus ook die in je keel waardoor er bij sommige mensen een obstructie van de luchtwegen kan ontstaan. De belangrijkste oorzaak van snurken is dan ook deze obstructie, welke er voor zorgt dat de luchtwegen dichtgeknepen worden waardoor het lichaam meer kracht moet zetten om te kunnen ademen, wat weer het snurkende geluid veroorzaakt. Verschillende factoren, zoals obesitas, roken of het nuttigen van alcohol kunnen ook bijdragen aan een obstructie van de luchtwegen.

Anti snurk middelen

Er zijn verschillende anti snurk middelen die je kunnen helpen om een einde te maken aan je snurkprobleem. We kennen tientallen anti snurk middelen, maar voor nu zullen we focussen op de vier meest gebruikte.
  1. Neus strips: Iedereen kent de bekende neusstrips, vaak gebruikt door sporters om beter te kunnen ademhalen. Je plaatst de strips op je neus en deze zorgen ervoor dat er meer zuurstof naar binnen komt. Ondanks dat de neus strips erg bekend zijn, hebben ze maar weinig effect als anti snurk middel. Slechts 5% van de snurkers snurkt daadwerkelijk door zijn neus. De overige 95% heeft dus meer baat bij een ander middel.
  2. Anti snurkbeugels: Een ander middel tegen snurken is een anti snurkbeugel. De anti snurkbeugel plaatst de kaak in een dusdanige positie dat de tong geen obstructie voor de luchtweg meer kan vormen. Tevens kan een anti snurkbeugel een oplossing bieden voor mensen met een milde vorm van slaapapneu. Er zijn verschillende anti snurkbeugels, met ieder hun eigen prijs-kwaliteit verhouding. De goedkoopste anti snurkbeugels beginnen zo rond de 30 euro en de duurste lopen op tot wel 200 euro.De anti snurkbeugel wordt beschouwd als een van de effectiefste anti snurk middelen.
  3. Neussprays: Neussprays zijn, dankzij hun gebruiksgemak, goed te gebruiken door kinderen. Echter, neussprays bieden voornamelijk resultaat bij mensen die snurken omdat zij te veel  vocht in de neus hebben.
  4. Anti snurk kussen: Nog een anti snurk middel welke het vermelden waard is, is het anti snurk kussen. Dit kussen corrigeert de slaaphouding waardoor je vrijer kunt ademhalen.

Huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes tegen snurken

Wil je nu niet meteen een anti snurk product aanschaffen, dan kun je ook eens een anti snurk remedie uitproberen. Deze middeltjes uit grootmoederstijd worden natuurlijk niet voor niets al genereaties lang doorgegeven.

  1. Naai een tennisbal op je pyjama: Veel mensen snurken wanneer zij op hun rug slapen, door een tennisbal op de rug van je pyjama te naaien ben je genoodzaakt om op je zij te slapen. Mocht het werken, dus een ideaal en bovendien goedkoop anti snurk middel.
  2. De ui als hulpmiddel: Deze anti snurk oplossing maakt gebruik van de kerneigenschappen van een ui, namelijk de vitaminen A,B,C en E.  Door uien toe te voegen aan je dieet zal je snurken afnemen en is je lichaam tevens beschermt tegen allerlei parasieten. Een andere manier van de ui als anti snurk middel, is door hem geknipt op je nachtkastje te leggen. Het helpt om je neus en luchtwegen vrij te houden waardoor het in- en uitademen weer soepeltjes zal verlopen.
  3. Reinig je neus met zout: Een ander typisch huismiddeltje tegen snurken is door een lepel zout aan lauw water toe te voegen. Roer het goed door en reinig dan je neus met het zoute water. Je luchtwegen zullen goed gereinigd worden, waardoor je weer prima kunt slapen.
  4. Een kopje brandnetel thee voor het slapen:  Ook brandnetel thee is een goed anti snurk middel. Kook gedroogde brandnetel bladeren voor 10 minuten in wat water, en drink een kopje brandnetel thee voor dat je gaat slapen. Een goede nachtrust gegarandeerd.
  5. Sleutel tot succes: Tenslotte het laatste thuismiddeltje, die misschien een beetje zweverig is maar dankzij dit succesverhaal zeker de moeite waard is, het plaatsen van een (oude) ijzeren sleutel met holle ogen onder je kussen. Oftewel, eindelijk weer slapen als een roos...

Een gezonde levensstijl als anti snurk middel? Het kan!



Geen zin om de verschillende thuismiddeltjes uit te proberen? Of er zeker van willen zijn dat bijvoorbeeld je anti snurk beugel effect heeft? Kies dan voor een gezonde levensstijl om echt de basis van je snurkprobleem aan te pakken. Hoe? Nou simpelweg door de volgende 5 stappen te volgen.

  1. Stop met alcohol en kalmeringsmiddelen: Zoals eerder al aangegeven wordt snurken vaak veroorzaakt doordat tijdens het slapen de spieren in je keel zich ontspannen wat weer voor obstructie van de keel kan zorgen. Wanneer je voor het slapen alcohol drinkt of een kalmeringsmiddel, zoals een slaapmiddel, inneemt kan dit verdere ontspanning van het spierweefsel in je keel veroorzaken waardoor de kans op snurken alleen maar toeneemt. Het is daarom verstandig om de twee uur voordat je gaat slapen geen alcohol of kalmeringsmiddelen te nuttigen.
  2. Evenwichtige voeding & Sporten: Een uitgebalanceerd dieet en voldoende beweging verminderen de kans op overgewicht, een probleem dat ook bijdraagt aan het snurkprobleem omdat ook overgewicht goed, de al eerder genoemde, obstructie in de keel kan veroorzaken.
  3. Goed uw neus snuiten voor het slapen kan helpen om uw luchtwegen vrij te houden. Ook het gebruik van neusdruppels of stomen kan helpen om de nasale ademhaling te verbeteren.
  4. Zijdelingse houding: Zoals ook de “tennisbal op de rug-methode” al aangaf, kan rugslapen tot snurken leiden. Probeer daarom om jezelf aan te leren om je rug te slapen, zodat al ronkend op je rug slapen gauw verledentijd is.
  5. Maak eens een afspraak met je huisarts: Net zoals dat hoesten een symptoom van een longontsteking kan zijn, kan snurken het symptoom zijn van het slaapapneu-syndroom (SAS). Belangrijke kanttekening die hierbij gemaakt moet worden is dat slaapapneu en snurken hand in hand gaan, maar dat niet iedere snurker last heeft van apneu. Slaapapneu is, zeker in zwaardere gevallen, een ernstige aandoening en mocht je denken hier last van te hebben dan is het zeker aan te raden om eens een bezoekje aan de dokter te brengen.

Operatie om te stoppen met snurken

Voor veel mensen misschien een stap te ver, maar een operatie kan soms verlichting bieden van je snurkprobleem. Zeker wanneer andere middelen, zoals een anti snurk beugel of een anti snurk kussen, niet helpen. De apneuvereniging heeft een interessante lijst samengesteld van de verschillende operaties tegen snurken en slaapapneu. Hieronder een paar van de meest voorkomende.

Verbeteren van de neuspassage

Voor mensen die last hebben van hun neus en daardoor snurken, zou het verbeteren van de neuspassage een goede oplossing kunnen zijn. Er zijn verschillende chirurgische ingrepen mogelijk die de luchtstroom door de neus kunnen verbeteren. Hierbij kun je denken aan het rechtzetten van een scheef tussenschot of aan het verwijderen van de neusamandelen. Let op: deze ingrepen zullen alleen werken bij snurkers die door hun neus snurken. Mensen die last hebben van slaapapneu zullen daarom geen baat hebben bij deze chirurgische ingrepen.

Huig operatie tegen snurken (UPPP)

Een van de de meest toegepasten ingrepen tegen snurken en slaapapneu is UPPP. Vroeger onder volledige narcose tegenwoordig ook poliklinisch, wordt door middel van lasertechniek een deel van de huig, keelamandelen en een randje van het zachte verhemelte weggehaald. Deze ingreept helpt goed om de luchtweg in de keel te verruimen. In het filmpje hieronder meer informatie over deze ingreep.

LAUP

Bij deze ingreep worden delen van de huig en een deel van het slijmvlies van het zachte verhemelte weggesneden om zo de luchtweg in de keel te verruimen. Ook deze ingreep is op basis van legertechniek.


Somnoplastiek

Ten slotte is er somnoplastiek. Deze ingreep is een vorm van gecontroleerde littekenvorming door middel van hoogfrequentie elektris che stroom. Ook hier wordt geprobeerd om het overtollig weefsel van het zachte gehemelte te laten krimpen en verstrakken om zo ruimte te maken voor de luchtweg in de keel.